WPC Zemin Kaplama
WPC zemin kaplama yani, ahşap plastik kompozit (wood plastik composite) malzeme ile yapılan zemin kaplama, sın yılların popüler tercihlerinden biri. Peki, nedir bu WPC?
WPC Nedir?
WPC (wood plastic composite), ahşap tozu(talaş) ve permoplastikten yapılan kompozit malzemelerdir. Ekstrüzyon yöntemi ile karıştırılan bu malzemelerin üretiminde farklı reçineler ve doğal yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Bu sayede ortaya çıkan yeni malzeme, hem ana malzemelerin özelliklerini, hem de ekstra yeni özellikleri barındırır.
Ahşap plastik kompozit (WPC), doğal ahşap ve plastik liflerin eşsiz bir karışımından oluşturulan bir malzemedir. Talaş, küspe, bambu, yer fıstığı gövdeleri ve ağaç kabuğu gibi ahşap malzemeler, çeşitli projelerden, WPC oluşturmak için plastik tozla birleştirilir. Ahşap kompozit konusunda en dikkat çeken şey, tamamen geri dönüşümlü malzemelerden oluşturulabilmesidir.
WPC malzemelerin kullanım alanları bu üretim biçimleri ve içerikleri nedeniyle bir hayli fazladır. Aslında kompozit malzemelerin tarhi milattan önce 3000’li yıllara kadar uzanır. Binlerce yıl içinde, insanlık tarihi, teknolojik ilerlemeleri beraberinde getirmiştir. Kompozit malzemelerin kullanımının artması ile birlikte farklı kompozit biçimleri de ortaya çıkmıştır.
Ahşap plastik kompozitler de zaman içinde gelişim göstermişlerdir. Bugünkü halini almasıyla birlikte popülerliğinin artması da paralel ilerlemiştir.
WPC Zemin Kaplama
WPC malzemelerin önemli kullanım alanlarından biri de zemin kaplama işlemleridir. Malzemenin bu alanda tercih edilmesinin birkaç nedeni vardır. Bunları sıralayacak olursak;
WPC doğal bir malzeme olmadığı için, kullanım alanına göre farklı özellikler eklenerek üretilebilir.
İçeriğindeki ahşap tozu nedeniyle ahşabımsı görünüme sahiptir.
Yine plastik malzeme sayesinde ahşaba göre daha esnektir.
Suya ve neme karşı yüksek direnç gösterir.
Su ve nem direnci sayesinde yosunlanma ve çürüme görünmez.
Basınca karşı dirençlidir.
Bakım gereksinimleri çok düşüktür.
Ahşaba göre ömrü daha uzundur.
Antibakteriyeldir ve kanserojen etkisi yoktur.
Geri dönüşüm özelliği sayesinde doğa dostudur.
Malzemenin daha birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlar, ilk elden sıralayabildiklerimiz. Farklı üretimlerle çeşitlilik kazanan özellikleri de bulunmaktadır.