KOMPOZİT DECK SEÇİM REHBERİ

1

Kompozit deck seçerken nelere dikkat edilmeli, uygulama öncesi zemin nasıl hazırlanmalı ve nasıl uygulanmalı? Aklınızdaki tüm sorular ve daha fazlası…

Ahşap  Kompozit  Nedir?

Ahşap kompozit ürünler; ahşap talaşı/tozu ve plastik malzemelerin, boya pigmentleri ve kaynaştırıcılar ile birlikte karıştırılarak ortaya çıkarılan dayanıklı ve uzun ömürlü bakım istemeyen ürünlerdir.

Avantajları;

Doğa Dostu – Geri Dönüştürülebilir – Sudan Etkilenmez – Kıymıklanma Yapmaz – Boya veya Vernik istemez – Dayanıklı – Estetik – Kaydırmaz – Havuz Kenarları için İdeal – Küflenme Yapmaz – Renk Seçeneği – Daha Ekonomik

Fiyatlar Neye Göre Değişiyor?

Ahşap kompozit deck ve cephe profilleri için fiyatları belirleyen en önemli konu malzeme kalitesi, yani malzemeyi üretirken ve uygularken kullanılacak olan hammadde kalitesidir ayrıca kullanılan ara bağlantı malzemelerinin kalitesi de fiyatı belirler. Ekonomik ürünler geri dönüşüm PVC ile üretilir, iç karışım hammaddeleri ve onların oranları da farklıdır. Bu da ürünlerin maliyetini düşürdüğü için fiyatları da daha uygun olur ancak bilinmelidir ki bu ürünlerden 1. Sınıf hammadde ile üretilen ahşap kompozit deckler gibi bir dayanım beklemek doğru olmayacaktır. 1. sınıf hammadde ile üretilen ürünler PVC ve HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) ile üretilen ürünler olarak iki çeşittir. Kalite hangi hammadde ile üretildiği değil hammadde oranları ve o hammaddenin kalitesinde saklıdır. Alt konstrüksiyon sisteminde kullanılacak malzeme kalitesi de fiyatları belirleyen önemli etkenlerden biri olacaktır, örneğin zemin türünüze göre kompozit karkas ile uygulama yapılacak ise daha uygun maliyet, çelik karkas ile yapılması gereken bir alan ise daha yüksek maliyet demektir. Son olarak fiyatı etkileyecek konu yapılacak alanın metrajıdır, örneğin 20 m2 bir alan için m2 birim maliyetleri ile 200 m2 bir alan için m2 birim maliyetleri aynı olmayacaktır.

Hangi Kompozit Deck Seçilmeli?

Bu konu tamamen sizin beklentileriniz, ihtiyaçlarınız ve bütçenize göre değişim gösterecektir. Eğer bütçeniz kısıtlı ise şimdiden uyaralım deck yerine seramik uygulamasını düşünebilirsiniz çünkü kompozit veya ahşap deckler her koşulda daha yüksek bir bütçe isteyecektir. Ancak bütçeniz kısıtlı ve siz kompozit decklerin daha şık duracağınızı düşünüyorsanız elbette bu durumda ekonomik model ürünler ile ilerleyebilirsiniz ya da geçici bir alanda kullanılacak ise yine ekonomik model kompozit deck tercih edebilirsiniz. Fiyat performans konusunda standart bir ürün beklentiniz varsa size sorun yaşatmadan hizmet edecek olan PVC hammadde ile üretilen kompozit profilleri tercih edebilirsiniz. Premium bir ürün ihtiyacınız var ve sorunsuz uzun yıllar kullanım talebiniz var ise ve bütçe için de çok büyük bir probleminiz yoksa HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) hammadde ile üretilen kompozit deckleri tercih edebilirsiniz. Son olarak yine belirtmekte fayda olacaktır hangi ürünü seçerseniz seçin kompozit profillerin kalitesi kadar karkasın, diğer ara ürünlerin seçimi ve işçilikte malzeme kalitesi kadar önemlidir.

Alt Konstrüksiyon Nasıl Olmalı?

Alt konstrüksiyon sistemini belirleyen en önemli konu zemin türünüz, yani zeminin beton, toprak, çim, seramik veya mermer olmasına bağlı olarak değişmesidir. Hatta yapılacak alanın pürüzlü beton veya düz bir beton olmasına bağlı olarak bile yapılacak konstrüksiyon sistemini değiştirebilir. İlk olarak zemin düz bir beton zemin, seramik veya mermer bir zemin ise bu durumda alt konstrüksiyon kompozit karkas ile yapılabilir ama toprak veya çim gibi bir zemin üzerine yapılacak ise sistem çelik konstrüksiyon ile yapılmalıdır. 2. olarak sistemi belirleyen konu yerden ne kadar yükseltilecek olduğudur. Örneğin zemin düz bir beton zemin olabilir ama kompozit deck profilleriniz yerden 30 cm yükseğe kurulacak ise sistem çekik konstrüksiyon üzerine yapılmalıdır ancak zeminden yükseltilmeyecek ise bu durumda yine ahşap plastik karışımlı kompozit karkas ile alt konstrüksiyon yapılabilir. Son olarak çelik konstrüksiyon için bile kullanılacak ürünler zemine göre farklılaşır. Örneğin kompozit deck zeminden sadece 10 cm yükseltilecektir bu durumda alt konstrüksiyon 30×40 2 mm galvaniz çelik profil ile (bütçe kısıtlıysa, yer su ile sürekli temas halinde değilse boyalı kutu profil ile de yapılabilir) yapılmalıdır ancak yerden 30 cm veya 50 cm yükselecek bir alan ise bu durumda ayaklar 40×60 2 mm, üst karkas ise 40×40 2mm ile yapılmalıdır. (Yapılacak alanın koşulları bu durumu değiştirebilir.) Not. Fiyatı uygun tutmak için sizlere 30×30 1,5 mm boyalı çelik konstrüksiyon gibi ucuz ama dayanıksız ürün öneren firmalardan uzak durulmalı.

Nasıl Uygulanmalı?

Kompozit deckler uygulanırken bir kaç konuya dikkat edilir; zemin türüne, uygulanacak alanın alt karkas türüne son olarak da aldığımız kompozit deck ürününün belirlenen teknik şartnamesi ve uygulama koşullarına. 1- Kompozit deck çeşidi bize karkas aralıklarının kaç cm de bir atılması gerektiğini belirleyen önemli konudur, örneğin ekonomik bir ürün tercih ediyorsak veya üretici firmanın şartlarında belirtilen aralık 25 cm’i geçmemeli ise bizim karkas aralıklarımız da 25 cm de bir olmalı. 1. Sınıf Premium bir ürün tercih ediyorsak bu aralık maksimum 30 cm olmalıdır. (Dikkat: size 35-40 cm yaparız sorun olmaz diyen firmalarandan veya ustalardan uzak durunuz çünkü kompozit malzemeler yapısı gereği esneyen bir malzemedir ve uzun ömürlü olması karkas sistemine bağlıdır.) 2- Kompozit karkas ile uygulama olacak ise buldeks vida ile zemine sabitlenmelidir ancak altta yalıtım varsa ve zarar verilmemeli ise yapıştırma yöntemi ile de yapılabilir. 3- Kompozit deckler klipsler aracılığı ile alt karkasa vidalanır ve decklere zarar verilmez. Alın kısımları dışında decklere vida atılmaz. Sistem bu nedenle sökülüp başka bir alanda rahatlıkla kullanılabilir olur.

Alınlar için Köşe Deck mi? Köşebent mi?

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim profesyonel bir uygulama için alınlarda köşe deck profili kullanılmalıdır. Tabi alın kısımları açıkta kalıyorsa geçerlidir bu durum, eğer beton duvar vs gibi bir bitişe sahipse köşe deck veya köşebent kullanılmaz. Ancak bu konu da uygulama alanı ve malzeme seçimine göre farklılıklar gösterir, şöyle ki örneğin ekonomik bir deck modeli aldıysanız zaten köşe deck o ürüne uygun olarak bulunmayacağı için köşebent kullanılır ya da oluklu bir model değil de dolu deck modeli kullanılacak ise dolu deckler için de köşe deck kullanılmaz, zemin malzemesi ile kesimler yapılarak köşe deck yapılabilir ya da köşebent kullanılır. Son olarak kullanım alanında köşe deck kullanımına uygun değilse yine köşe deck yerine L çıta (köşebent) tercih edilebilir.

Hangi Firmayı Tercih Etmeli?

Elbette bu sorunun cevabına Konfor Deck diye cevap verilip bırakılabilir ancak biz o kadar kısa cevap verme niyetinde değiliz. Firma tercih ederken birden çok konuya dikkat etmelisiniz. Bunlardan ilki firmanın size doğru bilgi aktardığından emin olmalısınız, yani satışını veya uygulamasını yaptığı ürün hakkında size doğru bilgiler aktarmalıdır. Piyasada bir çok firma 2. Kalite veya ekonomik kompozit diye bildiğimiz ürünleri size 1. sınıf olarak sunup satışını yapmaya çalışmaktadır. Bu durum tabiki o firmaya normalden çok daha fazla kar bırakıyor olabilir ama bu fazla kar sizin cebinizden ürünün hakettiği tutardan daha yüksek bir ücret ödeyerek almış olmanız anlamına geliyor. 2. olarak da ürünü sattıktan sonra veya uyguladıktan sonra da size destek olmaya devam etmesi olacaktır. Piyasada bir çok firma ürün satana kadar sizinle muhattap olup ürünü sattıktan sonra maalesef müşterilerinin sorunlarını görmezden gelmekte ya da çözüm üretmemektedir. Satın aldığınız ürünler için üretici garantisi önemli bir konudur ve bu durumu satış tapan firmalar size doğru aktarmalı, örneğin bir üründe üretim hatasından dolayı sorun yaşanabilir (malzeme renklerinde yaşanacak sorunlar, normalden fazla uzama kısalma, normalden daha çabuk kırılma vb) işte satıcı firma bu durumlarda müşteri ile üretici firma arasında doğru bir iletişim kurmalıdır.

Sonuç Yerine;

  1.    Alacağınız ürünü ve kalitesini, ihtiyacınıza ve bütçenize göre belirleyip aldığınız üründen beklentilerinizi de buna uygun tutmalısınız, yani uygun fiyatlı bir piyasa ürünü ile ilerleyip ondan 1. sınıf bir ürün performans beklenmemelidir.
  2.    Alt konstrüksiyonu ve işçilik yapacak ekibi doğru belirleyin, çünkü bu süreç kompozit decklerin kalitesi kadar önemlidir. Kompozit deck için alt konstrüksiyon sistemi deckin ömrünü belirleyen en önemli konudur ve hem doğru ürün ile yapılmalı hem de doğru uygulanmalıdır, örneğin elimizde doğru ürün ve doğru karkas var ancak bunu uygularken eğer uygulama ekibi işin kolayına kaçmak için decklerin kafalarının birleştiği yerlerde tek karkas ve tek klips kullanırsa bu o sistemde bir sezon sonra yamulup eğilmesine (bel vermesine) sebep olacaktır. Çünkü deck çalışır ve klipsten kurtulur ama geri geri klips içine giremediği için yamulur ve eğilir.
  3.       Ürünü alacağınız firmayı seçerken dikkatli olun, çünkü size ürünü satacak olan firma hem ürünü satarken doğru bilgilendirme ile sizi doğru yönlendirmeli hem de ilerleyen süreçte yaşayacağınız olası problemleri doğru yöneterek uygun çözümler üretmelidir.
  4.      Satın alacağınız ürünü tercih etmenizdeki tek koşul fiyatı olmasın elbette ama en pahalı satan en kaliteli ürünü satıyordur diye de düşünmeyin çünkü bir firmalar size daha uygun fiyatlı ürünü daha yüksek kalitedeki üründen bile pahalıya satıyor olabilir. Temel koşul sizin doğru ürünü doğru fiyat ile alıyor olmanızdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir